Return to Case Study Briefs

Underwood Family Sonoran Landscape Laboratory

Landscape Performance Benefits

Environmental

  • Reclaimed 1.2 acres of a former university parking lot to create a viable Sonoran Desert landscape.
  • Reduced potable water use for irrigation during the desert establishment period (first 3-5 years) by 83%, or 280,000 gallons annually. After the establishment period, the need for potable water in irrigation should be eliminated.
  • Utilizes up to 250 gallons/day of university well water ‘blow off’ (backwash from sand filter well) that was previously sent to a stormwater drainage system.

At a Glance

  • Designer

    Ten Eyck Landscape Architects, Inc.

  • Project Type

    Courtyard/Plaza
    School/University

  • Former Land Use

    Greyfield

  • Location

    1040 N Olive Road, University of Arizona
    Tucson, Arizona 85721

    Map it

  • Climate Zone

    Hot semi-arid

  • Size

    1.2 acres

  • Budget

    $1,050,000

  • Completion Date

    2007

The addition to the University of Arizona’s College of Architecture and Landscape Architecture Building afforded an opportunity to create a demonstration landscape as a high performance integration of the building and site. The project employs classic low-cost arid land design principles like water harvesting, water reuse, and mitigation of desert microclimates. Project scope included interpretation, public tours, and on-going monitoring by students, faculty, and staff.

  • Five distinct Sonoran Desert biomes are represented within the project limits: Arizona Wetland, Canyon, Desert Riparian, Mesquite Bosque, and Upland Sonoran.
  • Stormwater runoff is reduced by 2 desert arroyo ‘micro-basins’ and the lower patio with a 5,500-gallon retention capacity total.
  • An accessible, sunken court serves as outdoor classroom and gathering space and retains runoff during desert storm events. The court is composed of permeable stabilized decomposed granite and framed by cast-in-place concrete seat walls of varying heights.
  • The landscape is totally integrated with building mechanical systems. Roof runoff, HVAC condensate, and drinking fountain greywater are harvested and stored in a vertical 11,600-gallon cistern for use in irrigation.
  • Native Mascagnia macroptera vines climb 50 feet up a scrim on the building’s southern exposure reducing solar heat gain and blurring the lines between architecture and landscape.
  • A bosque of native mesquite (Prosopis velutina) creates dappled shade in the entry plaza.
  • The high-efficiency drip irrigation system is controlled by monitoring ET rates.
  • The project creates significant terrestrial and aquatic habitat, and included the introduction of 2 threatened and endangered fish. Opportunistic repopulation and active predation activities have been observed.
  • The desert riparian channels were lined with reused brick and concrete from the partial demolition of the building.
  • All materials and labor were sourced from within Arizona, with the exception of various irrigation components and the pond liner.
  • All materials and labor were donated through extensive cooperative efforts among the landscape architect, Campus Facilities, and the Arizona green industry.

Challenge

Though the site was part of a parking lot, the UA College of Architecture and Landscape Architecture faculty wanted it to become an interpretive learning experience with a range of materials that would be a fun oasis and attraction for existing and future students and professors of the CALA program.

Solution

The design was inspired by the fact that the parking lot runoff all seemed to drain to what would be the new building entry space. The idea of creating a new entry and garden/outdoor classroom that would be a cleansing biosponge garden for adjacent runoff and discarded water from the new building was received positively by the faculty and university. 

All materials and labor for planting, irrigation, and lighting (estimated value: $650,000) were donated. The construction cost of the hardscape was about $400,000. This project shows that a high performance design that harvests water, mitigates urban heat island, reduces urban flooding, and provides an can be achieved at a relatively low cost. 

  • Appropriate and judicious plant selection reduces maintenance and overall cost.
  • Even in an urban, vehicular context significant successful wildlife habitats can be created.
  • Learning opportunities increase when places for social interaction are integrated with outdoor curriculum study zones.

Project Team

Landscape Architect: Ten Eyck Landscape Architects, Inc.
Architect: Jones Studio
Civil Engineer: Evans Kuhn
Mechanical Engineer: Kunka Engineering
Irrigation Design: Carl Kominsky
Wetland Consultant: Wass Gerke and Associates
General Contractor: Lloyd Construction Company, Inc.
Landscape Contractor: AAA Landscape
Donors: The Robert and Richard Underwood Family, AAA Landscape, Mountain States Nursery, Arid Zone Trees, Western Tree Company, Rain Bird Irrigation, Kalamazoo Materials, FX Luminaire

Role of the Landscape Architect

Managed project during all phases (design through construction) including solicitation of donated labor and materials.

Topics

Water conservation, Other water, Bioretention, Efficient irrigation, Greywater reuse, Native Plants, Permeable paving, Rainwater harvesting, Reused/recycled materials, Placemaking

The LPS Case Study Briefs are produced by the Landscape Architecture Foundation (LAF), working in conjunction with designers and/or academic research teams to assess performance and document each project. LAF has no involvement in the design, construction, operation, or maintenance of the projects. See the Project Team tab for details. If you have questions or comments on the case study itself, contact us at (email hidden; JavaScript is required).

Help build the LPS: Find out how to submit a case study and other ways to contribute.