Return to Case Study Briefs

Phipps Conservatory Center for Sustainable Landscapes

Landscape Performance Benefits

Environmental

  • Manages all stormwater on-site for up to a 5-year, 24-hour storm event. Based on historic rainfall, the site will manage 99.7% of rainfall events.
  • Reduces annual runoff by 87% on the Center for Sustainable Landscapes building green roof as compared to a traditional roof.
  • Retains and reuses 100% of greywater and sanitary water on-site through features designed to treat up to 416 gallons per day of building’s wastewater.
  • Saves 7,846 gallons of potable water annually by using harvested rainwater for irrigation, saving $709 annually.
  • Reduces irrigation demand by 99% of the estimated water requirement of a comparable traditionally irrigated landscape by using native plants.
  • Increases ecological quality as demonstrated by an increase in Floristic Quality Index (FQI) from 7.7 to 53. An FQI above 35 is considered to be “natural area” quality.
  • Increases Biomass Density Index from a 0.07 on the pre-existing site to a projected 2.02 ten years after planting. Higher BDI is generally indicative of a greater number and quality of ecosystem services.

Social

  • Attracted over 6,800 visitors within the first 70 days of being open to the public.
  • Attracts over 250,000 visitors annually to the Center for Sustainable Landscapes.

At a Glance

  • Designer

    Andropogon Associates

  • Project Type

    Civic/Government facility
    Garden/Arboretum

  • Former Land Use

    Brownfield

  • Location

    1 Schenley Drive
    Pittsburgh, Pennsylvania 15213

    Map it

  • Climate Zone

    Humid continental

  • Size

    2.9 acres

  • Budget

    $11.8 million

  • Completion Date

    2012

The Phipps Conservatory Center for Sustainable Landscapes, a new extension of the public gardens at Phipps Conservatory, is a world-class facility housing sustainability research and science education programs. As the first building to meet 4 of the highest green certifications, it was designed to be one of the greenest buildings in the world with innovative systems that blur the line between building and site. Located on a former brownfield site, it is a net-zero energy and net-zero water facility with an extensive water management system that addresses both stormwater and wastewater from the building. The outdoor spaces serve as a demonstration of local native plant communities and navigate significant changes in grade between the building entrance and the larger conservatory campus in order to welcome thousands of visitors each year.

  • A range of water management features, including a green roof, cistern, underground storage basins, a lagoon, constructed wetlands, subsurface sand filters, UV disinfection system, rain gardens and pervious asphalt parking lot manage all building wastewater and stormwater on site.
  • Building wastewater is collected in a 1,000-gallon septic tank, released 50 gallons at a time into two 180-sf horizontal subsurface flow treatment wetlands, recirculated through a below-grade sand filter, conveyed to a UV disinfection system in the building, and then stored in a 1,700-gallon cistern for reuse within the building for toilet flushing. Excess treated water that is not needed in the building is pumped to UV/filtration systems located elsewhere on the conservatory grounds and is either distilled and used for irrigation within the Conservatory’s Orchid Room or infiltrated into the ground.
  • The 4,000-sf lagoon captures cistern overflow as well as on-site stormwater for storage and treatment. Overflow from the lagoon is diverted to parking lot rain gardens for infiltration.
  • 3 rain gardens capture water from the staff parking lot, the service drive, and the meadow slope on the west side of the building.
  • A below-grade crate storage system with a total system capacity of 80,000 gallons includes a 20,000-gallon unlined overflow area, which allows excess water to infiltrate naturally as needed.
  • Two 1,700-gallon cisterns store stormwater runoff from the roof of the new Center for Sustainable Landscapes building as well as adjacent existing conservatory buildings. The cistern water is reused for building and irrigation needs.
  • The 6,050-sf green roof is planted with over 30 species native to within 200 miles of the site. Species were selected for their permaculture traits and history of medicinal, biofuel, or culinary usage.
  • Monitoring stations in the rain gardens and on the green roof collect data on rainfall, water quality, water storage in soil, water level in rain gardens, and green roof drainage.
  • Areas of the site with steep slopes use specially engineered geofiber-reinforced soil mixtures.
  • The site planting palette represents 9 different plant communities- cultural/ornamental gardens, rain gardens, wetlands, evergreen woodland, lowland slope, water’s edge, successional slopes, upland oak woodland, and upland grove. The 150 native plant species added to the site improve habitat quality and include red maple (Acer rubrum), eastern redbud (Cercis canadensis), green hawthorn (Crataegus viridis), fragrant sumac (Rhus aromatica), blue flag (Iris versicolor), mountain laurel (Kalmia latifolia), butterfly weed (Asclepias tuberosa), tall coneflower (Rudbeckia laciniata), riverbank grape (Vitis riparia), and golden Alexander (Zizia aurea). 
  • The site serves as a demonstration landscape, with interpretive signage to identify plant species and performative aspects of the lagoon, constructed wetlands and rain garden.

Challenge

The first major design challenge faced in the project was managing the steep slopes on the existing site. The design had to balance slope stabilization with accessible visitor circulation and stormwater management features. The other major challenge was confronting visitors’ expectations for an ornamental conservatory garden aesthetic with non-traditional native plant communities on a limited landscape budget.

Solution

The design addresses steep slopes through the use of seed mixes and plant communities native to those conditions, and by regrading to create terraces and an ADA-accessible path that descends diagonally across the slope. The significant grade changes and circulation pattern are used to let the landscape narrative unfold for visitors and introduce them to a sequence of native plant communities. Upland and dry plant communities are incorporated into the higher areas of the site, while the lower portions feature wet and lowland plant communities and stormwater management features. The limited landscape budget led to the extensive use of seed mixes throughout the site, resulting in a landscape that is designed to grow in over time rather than offering an immediate appearance of particular mature plant communities.

The native plants at the Phipps Conservatory Center for Sustainable Landscapes grounds cost $0.80 per sf to maintain, as compared to $1.01 per sf, a 20% savings. 

  • The Living Building Challenge certification required that all materials be procured locally. This caused a number of design challenges and required flexibility on the part of the design team. For example, the quartz-derived sand originally specified for subgrade fill was prohibitively expensive due to demand from the local hydrofracking industry. This resulted in the substitution of a limestone-derived sand. The more alkaline soils that resulted from this substitution necessitated a substantial revision of plant species, to ensure that specified plants could thrive in higher pH soils.
  • Construction scheduling and sequencing proved crucial to some of the performative aspects of the landscape. For example, the subsurface treatment wetlands were initially installed in the fall. At the time, they did not meet regulatory requirements for biological oxygen demand (BOD), which is highly dependent on water temperature. The wetlands met the requirements in the spring after warm weather. If the wetlands had been constructed in spring instead of fall, they would have likely met regulations when they were first installed.
  • The sanitary water management system was designed to reuse treated water in the building for toilet flushing after passing it through subsurface treatment wetlands, a sand filter, and UV disinfection. The system is designed to receive 416 gallons per day from the building (243 gallons per day from flush fixtures and 174 gallons per day from flow fixtures). The actual building water use has up to this point been significantly lower than the designed capacity, so captured stormwater is run through the system to keep it flowing at the required rate for operation. Excess treated water that is not required for building demand can be used after UV treatment to offset irrigation needs within the Conservatory’s Orchid Room.

Unit Pavers: Hanover Architectural Products, Inc.
Stone Paving: Raducz Stone Corporation
Path Lighting: Modular International Inc.
Benches: Keystone Ridge Design
Bike Racks: Bike Pittsburgh
Trash Receptacles: United Receptacle, Inc.
Bollards: Keystone Ridge Design

Project Team

Landscape Architect: Andropogon Associates
Architect: The Design Alliance Architects
Civil and Geotechnical Engineering: Civil and Environmental Consultants Inc.
Environmental Engineering: CH2M Hill, Inc.
Structural Engineering: Atlantic Engineering Services
Mechanical, Electrical, Plumbing Engineering: CJL Engineering
Lighting: CJL Engineering
General Contractor: Turner Construction

Role of the Landscape Architect

The landscape architect served as a subconsultant to the architect. As part of the Living Building Challenge, the design process was highly collaborative among all consultants. The landscape architect’s role involved the design of the site’s landscape, hardscape elements, and stormwater and wastewater management systems, along with extensive coordination with project architects and civil engineers.

Case Study Prepared By

Research Fellow: Nicholas Pevzner, Lecturer, Department of Landscape Architecture, University of Pennsylvania
Research Assistant: Sean McKay, PLA, MLA Candidate, University of Pennsylvania
Firm Liaison: Emily McCoy, Director of Integrative Research, Andropogon Associates
August 2016 

Topics

Stormwater management, Water conservation, Water quality, Habitat quality, Recreational & social value, Bioremediation, Bioretention, Blackwater treatment, Educational signage, Green roof, Native Plants, Permeable paving, Rainwater harvesting, Wetland, Learning landscapes

The LPS Case Study Briefs are produced by the Landscape Architecture Foundation (LAF), working in conjunction with designers and/or academic research teams to assess performance and document each project. LAF has no involvement in the design, construction, operation, or maintenance of the projects. See the Project Team tab for details. If you have questions or comments on the case study itself, contact us at (email hidden; JavaScript is required).

Help build the LPS: Find out how to submit a case study and other ways to contribute.