Return to Case Study Briefs

Boneyard Creek Restoration: Scott Park and the Second Street Detention Basin

Landscape Performance Benefits

Environmental

  • Provides 100-year flood protection by containing the 15 million gallons of stormwater generated during a 100-year storm event.
  • Improved habitat value of the site from “poor/marginal” to “suboptimal”. USEPA Rapid Bioassessment habitat scores for the Detention Basin and Scott Park Stream rose from 58 and 69 (May 2008) to 133 and 135 (August 2012). Ducks, Canada geese, turtles, and green heron have been observed on the site.
  • Improved physical characteristics and water quality in the creek. According to monitoring data, water pH dropped from 7.93 to 6.96 in Scott Park and 7.54 to 6.89 in the North Basin. Total number of taxa increased from 3 to 7 in Scott Park and from 5 to 8 in the North Basin.

Social

  • Provides educational and volunteer opportunities for the community. The annual Boneyard Creek Community Day attracts some 300 volunteers to remove litter and invasive plants. Since 2010, over 150 planners, landscape architects, engineers, college students and senior citizens have taken educational tours of the site.
  • Provides the first complete bike path connection between the University of Illinois campus and downtown Champaign. As of the University’s last mobility survey, 42% of students use bikes at least once a week, and 4% of employees use bikes as their primary mode of transportation.

At a Glance

  • Designer

    Hitchcock Design Group

  • Project Type

    Park/Open space
    Stormwater management facility
    Stream restoration

  • Former Land Use

    Park/Open Space

  • Location

    Second Street Basin
    Champaign, Illinois 61820

    Map it

  • Climate Zone

    Humid continental

  • Size

    10 acres

  • Budget

    $10.7 million

  • Completion Date

    2010

Boneyard Creek is a highly channelized and engineered waterway that flows through Champaign, draining much of the city, including the central business district and the University of Illinois Campustown area. Poor water quality and flooding issues prompted the City and University to develop a seven-phase redevelopment master plan. Phase 2 of this plan, the Second Street Detention Basin, restored the curvilinear alignment of the original waterway using natural stone terraces to control erosion. The design increased stormwater holding capacity and enhanced ecological function, while creating new spaces for recreation and enjoyment. The detention basin provides 100-year flood protection in the setting of an attractive park, which along with the adjacent Scott Park, links downtown and the university with open space, winding trails, and a wide pedestrian promenade.

  • Two retention basins with a total storage capacity of 47 acre-feet manage runoff from a 100-year storm while providing over 5 acres of open space for recreational use during non-flood conditions.
  • The originial meander of Boneyard Creek was restored, replacing the previously channelized design. As it flows under White Street, the creek enters a double culvert and flows into a large pond. The pond drains through culverts at the southern end, flows under Springfield Ave, and eventually joins the buried section of Boneyard Creek.
  • In the northeast corner of the site, a 0.25-acre rain garden creates 0.13 acres of wetland habitat and manages stormwater runoff to the site from University Avenue, a high-traffic arterial.
  • In Scott Park, a bioswale and rain garden work together to drain and filter the first flush of water from the adjacent parking lot. Together, they contain several thousand new sedge and forb plantings.
  • The creek banks were stabilized with large slabs of natural stone, which also provide an amenity for park visitors by creating a series of terraces and vantage points throughout the basin. The stone was sourced from Lanark, Illinois, just 185 miles away.
  • Plantings include 250 medium-large shade trees, 100 deciduous and evergreen shrubs, and over 2,000 individual ornamental perennials.
  • Two distinct waterfalls were created as park amenities, taking advantage of the 20-ft drop in elevation from the street level to the basin. The waterfalls help block noise from nearby traffic and improve water quality by aerating water that is pumped up from the pond and allowed to cascade back down.
  • An amphitheater with seating capacity for approximately 100 people was constructed with large natural stone slabs and is positioned with advantageous views of the basin area.
  • More than 50 light fixtures were located around the basin to allow for continuous use of the site and establish a greater sense of safety after dusk.
  • 4,115 feet of paved pathways wind throughout the site. The park is linked to the surrounding neighborhood with 20 sidewalk and bike path connections.
  • The 500-ft main promenade was located 4 ft below the grade of the adjacent street and parking areas to create a more pleasant pedestrian experience by limiting visual and audio disturbance from cars.

Challenge

As Phase 2 of the Boneyard Creek Improvement Plan, this project was intended to provide 100-year flood protection downstream while also creating valuable public open space for the surrounding neighborhood. In addition, the site was to become a key link in a pedestrian and bicycle corridor connecting downtown Champaign to the University of Illinois Campustown. Within a very restrictive urban boundary, the design would need to balance land requirements for water holding capacity with recreational uses, while creating an environment suitable and pleasurable for pedestrians and cyclists.

Solution

The 2006 revised design incorporated both an aboveground and an underground retention system to manage 100-year flood waters while providing ample open space for use during non-flood conditions. The two large retention basins act as the main focal points for the park. Terraces constructed from natural stone are strategically positioned within the basins, allowing visitors to explore the various aspects and contours of the site. The main promenade and overlook were built four feet below street-level to screen them from the adjacent street and parking area. Full pedestrian and bike access is aided by a comprehensive system of pathways that connect the site to the surrounding neighborhood, including Scott Park.

  • The local topsoil was found to have high concentrations of clay, thus making the implementation of on-site rain gardens and bioswales more challenging. The ideal soil mix for rain gardens and bioswales includes mostly sand, some compost, and little topsoil. Because of the high clay content, the soil matrix was modified by adding pea gravel, and more underdrains were installed to ensure plant survival.
  • Mowing and spot herbicide treatments have been successful in establishing a native plant species-dominated culture, which is imperative in creating habitats that are supportive of native animal species.
  • Rice Cutgrass, a native and favorable species, unexpectedly dominates in wetland areas, even though it was not included in the wetland plants or seed mix used to establish these areas. The seeds most likely entered the site from an upstream source or were unintentionally part of the seed mix. Controlling Rice Cutgrass will need to be factored into the maintenance regime for Boneyard Creek to help establish a species diverse plant matrix.

Soils: One-step till-in soil conditioner and structural soil from Midwest Trading Horticultural Supplies, Inc.
Lighting:  Sternberg
Benches & Bike Racks: DuMor, Inc.
Trash Receptacles: Victor Stanley
Tables with Umbrellas: Landscape Forms
Bollards: Trystan Site Furnishings
Tree Grates: Ironsmith
Walls/Stone Veneer: Fisher Stone
Walls/Precast: Continental Cast Stone
Walls/Graffiti Resistant Coatings: RainGuard
Stone/Outcropping Limestone & Granite Cobbles: Fischer Stone
Drainage/Erosion: North American Green and Colbond
Fences: Iron World Aberdeen Fence
Drinking Fountain: Most Dependable Fountains

Project Team

Client: City of Champaign
Landscape Architect: Hitchcock Design Group
Environmental Consultants: Foth Infrastructure & Environment, LLC
Engineers: Lin Engineering LTD
Consulting Engineers: Waterflow Consultants

Role of the Landscape Architect

The landscape architect provided leadership from the initial design phases through construction. As a consultant for the master plan for the adjacent Burnham Hospital site, the landscape architect understood the City’s overall goals for the project and how Boneyard Creek project would be instrumental in revitalizing the wider area.

Case Study Prepared By

Research Fellow: Jinki Kim, Assistant Professor, University of Illinois at Urbana-Champaign
Research Assistant: John Whalen, MLA Candidate, University of Illinois at Urbana-Champaign
Firm Liaisons: Craig Farnsworth and Mark Underwood, Hitchcock Design Group
January 2014

Topics

Stormwater management, Water quality, Flood protection, Habitat quality, Educational value, Transportation, Bioretention, Trees, Wetland, Active living, Restoration

The LPS Case Study Briefs are produced by the Landscape Architecture Foundation (LAF), working in conjunction with designers and/or academic research teams to assess performance and document each project. LAF has no involvement in the design, construction, operation, or maintenance of the projects. See the Project Team tab for details. If you have questions or comments on the case study itself, contact us at (email hidden; JavaScript is required).

Help build the LPS: Find out how to submit a case study and other ways to contribute.