Return to Case Study Briefs

Ann Arbor Municipal Center

Landscape Performance Benefits

Environmental

  • Reduces the post-redevelopment site runoff by 87.5% or 59,300 gallons for a 1-year, 24-hour design storm and and 87.3% or 76,200 gallons for a 2-year, 24-hour design storm.
  • Demonstrates sustainable stormwater management with 93% of city employees and 63% of visitors surveyed agreeing that the stormwater management features could serve as a model for future development in Ann Arbor. The green roof captures the most interest (70% of survey respondents), while the sculpture, rain gardens, native plants, and permeable walkways are the most noticeable stormwater features.

Social

  • Provides new outdoor amenities for the 400 city employees who work at the Municipal Center, with 77% of those surveyed saying that they visit or use the picnic tables, green roof promenade, water features and/or public art occasionally or more often.
  • Encourages city employees and visitors to consider adding rainwater retention features on their residential properties. One-third of survey respondents reported being encouraged by their experience at the Municipal Center.

Economic

  • Saves an estimated $1,000 in annual heating and cooling costs due to the added insulation from the green roof.

At a Glance

  • Designer

    Conservation Design Forum InSite Design Studio

  • Project Type

    Civic/Government facility
    Courtyard/Plaza

  • Former Land Use

    Institutional

  • Location

    301 E. Huron Street
    Ann Arbor, Michigan 48104

    Map it

  • Climate Zone

    Humid continental

  • Size

    2 acres

  • Budget

    $47.4 million (total project)

  • Completion Date

    2011

The renovated Ann Arbor Municipal Center complex demonstrates the City’s leadership in sustainable practices. Once blocks apart, the City of Ann Arbor’s municipal services are now housed in one consolidated location on a compact 2.02-acre urban site. The project, designed and built to LEED Gold standards, included partial renovation of the Larcom Building (City Hall), and the addition of the new, state-of-the-art Justice Center. Having multiple, stacked functions, the entire site is designed to raise awareness of water cycles and detain 100% of stormwater runoff on-site while serving as an engaging open space complete with public art and social gathering areas. This vibrant setting is woven into the fabric of downtown and exemplifies design innovation in its integration of architecture and landscape systems. The resulting facility welcomes and engages visitors and employees with stormwater management functioning as a metaphor for stewardship and community service.

  • The site offers seasonal public access to a green roof promenade and picnic tables above the first level of the Larcom Building. The green roof features over 5,000 vegetated trays (two square feet each), each planted with a variety of sedum, scattered with alium (wild onion) for color and height. The trays cover 10,318 sf and provide 3,436 cubic ft of soil volume, thus helping to retain water and reduce the potential for the roof surface to heat up.
  • Stormwater from the south side of the building is retained on-site in a 15,000-gallon cistern where it is used for on-site irrigation. This water is also used to animate the bronze-clad fountain sculpture that is the focal point of the south plaza near the entrances to CIty Hall and the Justice Center.
  • An open-grid pedestrian bridge crosses the cistern allowing water to pass through the bridge to 2,443 sf of rain garden area below.
  • The 5,280-sf street-level south plaza is covered with permeable unit pavers, allowing stormwater to infiltrate into the underlying subgrade.
  • The vehicular parking area on the north side of the site is surfaced with 12,326 sf of interlocking concrete permeable paving units. A granular subbase under the pavement is used as temporary storage for infiltration and detention of stormwater from the north half of the Larcom Building.
  • The west portion of the court and police building drains into 1,408 sf of rain gardens between the public sidewalk and the building. The rain gardens cover 14 gravel columns, or drywells, increasing the amount of infiltration.
  • 32 native and non-native plant species were installed, including hardy trees, shrubs, vines, forbs and grasses that can withstand the harsh urban environment.
  • Building exterior walls are designed to display framed works of art that are easily visible from street level walkways.

Challenge

The client and designers for this project sought to obtain LEED Gold certification: an aspirational, self-imposed goal intended as a demonstration of the City’s leadership in sustainable practices and policies. Because over 50% of the exisiting site was impervious, the design would need to achieve a 25% decrease in the volume of stormwater runoff from the 2-year, 24-hour design storm in order to meet the LEED-NC Sustainable Site Credit 6.1: Stormwater Design: Quantity Control.

Solution

The design team integrated a variety of layered surfaces and materials—using both building and landscape features—to manage water on-site. The stormwater system included multiple strategies for collection, holding, evapo-transpiration, detention, and infiltration, resulting in a drastic reduction in stormwater runoff. Water held on-site is also circulated through a prominently displayed fountain sculpture, designed to engage spectators with the stormwater management system.

  • The permeable unit pavers installed in the vehicle parking area north of the Larcom Building save an estimated $7,429, or 16% compared to the cost of a conventional concrete pavement over a 30-year service life cycle.
  • As originally designed, the rain water available from the on-site cistern was not adequate to recharge the fountain sculpture, due to higher than expected evaporation rates from the bronze surface of the sculpture. As a result, the fountain needed to be augmented with fresh water. This runs counter to the design intent.
  • The selection of a prominent nonlocal designer to design a fountain sculpture drew significant criticism from the public and the local arts community. The client might have been better served by using an open, competitive selection process. Involving the artist earlier in the design process would also have allowed artist input into the location of the sculpture and thus better integration into the landscape and building rainwater management system.
  • Slight color shifts are noticeable in the permeable parking area. To ensure a more homogeneous appearance in color, pavers should be mixed from multiple pallets during installation.

Project Team

Client: City of Ann Arbor
Architecture: Quinn Evans Architects
Landscape Architect: Conservation Design Forum
Landscape Architect: InSite Design Studio
Waterscape: Atelier Dreiseitl
General Contractor: Clark Construction Company

Role of the Landscape Architect

The project was directed by an architecture firm with local expertise in green building, with two landscape architecture firms charged with designing the rainwater capture and recycling systems. The design process required close collaboration between team members to thoroughly integrate site and building systems. The landscape architects communicated directly with the contractor during construction in order to maintain design intent.

Case Study Prepared By

Research Fellow: M. Elen Deming, Professor, University of Illinois
Research Assistant: Paul Littleton, MLA Candidate, University of Illinois
Firm Liaison: Patrick Judd, Conservation Design Forum
September 2013

Topics

Stormwater management, Recreational & social value, Educational value, Operations & maintenance savings, Bioretention, Green roof, Greywater reuse, Native Plants, Permeable paving, Rainwater harvesting

The LPS Case Study Briefs are produced by the Landscape Architecture Foundation (LAF), working in conjunction with designers and/or academic research teams to assess performance and document each project. LAF has no involvement in the design, construction, operation, or maintenance of the projects. See the Project Team tab for details. If you have questions or comments on the case study itself, contact us at (email hidden; JavaScript is required).

Help build the LPS: Find out how to submit a case study and other ways to contribute.